Biotin

A biotin vízben oldódó vitamin, legalább ennyire elterjed elnevezése a H-vitamin is. Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz. A szervezetben leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel. Tulajdonképpen ez a vitamin is termelődik a bélflórában, ezért szükséges mennyiségét és hiányállapotát nehéz meghatározni.
Mihez szükséges?
  • Fehérje-anyagcsere>
  • Szénhidrát-anyagcsere
  • Aminosav-anyagcsere
  • Koleszterin-anyagcsere

Mennyi szükséges belőle?

A biotin szintén rosszul szívódik fel az emberi szervezetben: mintegy fele hasznosul csak annak a mennyiségnek, amit a táplálkozásunkkal veszünk fel. Érdekes és fontos dolog, hogy a tojásfehérjében olyan anyagok találhatóak, melyek a biotin felszívódását rontják. A hiányállapothoz vezető jelenség már akkor is fellép, ha a napi fehérjebevitel megközelítőleg 30%-a tojásfehérjéből származik.

Miben található meg?

Legjobb biotinforrásaink a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék. A gabonafélék - főleg a búza - szintén tartalmaznak biotint, de ez kötött formában van jelen, és nem szívódik fel. A gyümölcsök és a húsfélék igen keveset tartalmaznak ebből a vitaminból.

 

Napi szükséglet/adagolás
életkor szükséglet
(milligramm)
férfi
  Félévesnél fiatalabb 0,3
  7-12 hónap 0,6
  1-3 év 1,6
  4-6 év 1,1
  7-10 év 1,4
  11-14 év 1,4 1,7
  15-18 év 1,5 2
  19-30 év 1,6 2
  31-60 év 1,6 2
  60 év felett 1,6 2
szükséglet
(milligramm)
férfi
  Várandósság 1,9 -
  Szoptatás 1,8 -
  Nehéz fizikai munka - 2
  Stressz 2,2
  Dohányzás 1,7 2
  Alkohol fogyasztás 2,2
  Menopauza 1,6 -

 

A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
Biotin hiányában bőr és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, illetve megfigyelhető a szőrzet kihullása és a nemi vágy csökkenése is. Általánosan jellemző a lehangoltság, étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, koleszterinsznt-emelkedés.

Túladagolás
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.