Depresszió, rosszkedv

depresszió pszichiátriai megbetegedés. A klinikai pszichiátria megkülönbözteti a depresszió különböző fajtáit: a súlyos depresszív zavar (Major depressive disorder) más néven klinikai depresszió, az unipoláris depressziót valamint az unipoláris zavart is. A depresszió megnevezést a köznyelvben gyakran használják többféle (külső szemlélő számára szembetűnően lehangoltsággal járó) pszichiátriai megbetegedés megnevezésére. Így: Mint neurózis, A reaktív depresszió az a depresszív állapot amit valami lelki megrázkódtatás (katasztrófa átélése, egy közeli rokon halála, stb) okozott.

Sokszor nehéz megkülönböztetni a depressziót az egyszerű rosszkedvtől, pedig nagyon fontos, hogy tudjuk, ez átmeneti állapot vagy kezelést igényel a beteg.

Gyakran halljuk, amint a fiatalok egymásnak panaszkodnak: "olyan depis – azaz depressziós – vagyok". Pedig ha valakinek rossz a kedve, az még nem feltétlenül jelent depressziót, a múló letörtségből hamar talpra lehet állni. Gond inkább akkor van, ha a rosszkedv állandósul és már a mindennapi életvitelt is akadályozza, az embernek még felkelni sincs nagyon kedve, nemhogy tanulni, dolgozni, "működni".

Hogyan különböztessük hát meg a szomorúságot a depressziótól?
Nehézségek, fájdalmak mindenki életében előfordulnak és természetes, ha ezek miatt rövidebb-hosszabb ideig szívesebben nyalogatjuk a sebeket, mintsem önfeledten szórakoznánk az ismerősökkel.
Persze az, hogy a kudarcokat, változásokat hogyan éljük meg, egyénenként változik, de ha már irreálisan hosszú ideje fordul magába valaki, ha már nem tud figyelni a feladataira, az iskolai vagy munkahelyi teljesítménye romlik, nem érdekli semmi, akkor kezdjünk el gyanakodni, hogy esetleg depresszióval állunk szemben.
Az intő jelekre már csak azért is érdemes odafigyelni, főleg, ha máson látjuk azokat, mert a teljes elszigetelődés akár öngyilkossághoz is vezethet.

Saját magunkon is észrevehetjük a tüneteket, például alvásproblémák, állandósuló fáradtságérzet, érdektelenség, étvágytalanság, gyomorproblémák, bűntudat, kilátástalanság érzése.

Ilyenkor a legrosszabb, amit tehetünk, hogy bezárkózunk, mondván, "nem akarok mást terhelni a gondjaimmal", a megoldás épp az lenne, hogy találjunk olyan barátot, rokont, vagy akár szakembert, aki segít a kiváltó okokat felderíteni, rendszerezni és megtalálni a megoldást.

Jó tudni, hogy a téli hónapokban a csökkent napfény, a világos órák száma és a hosszabb sötét a hangulatunkra is hatással van, így aki tudja magáról vagy ismerőséről, hogy hajlamos a hangulatváltozásokra, az készüljön fel erre az időszakra.

Ilyenkor fordítsunk a szokottnál is több időt az olyan tevékenységekre, amelyek örömöt okoznak, legyen az akár valamilyen mozgás, akár valamely közösségi tevékenység, találkozás a barátokkal, de ha felvidít egy otthoni kreatív hobbi, az is kiváló terápia lehet.

Ettől ugyanis a beteg még inkább úgy érzi, terhére van másoknak, vagy ha nem tudja, hogyan is kellene abbahagyni"ezt a viselkedést", akkor úgy érezheti, rossz ember.Ha kívülállóként találkozunk depressziós emberrel, igyekezzünk neki segíteni abban, hogy felismerje, baj van, desose legyünk túl agresszívek, ne "vágjuk hozzá", hogy "szedd már össze magad" vagy "abba kell hagynod ezt a viselkedést".

Az pedig különösen fontos, hogy depresszió nem elmebaj, de ha egyedül már nem tudunk megbirkózni a súllyal, amit az élet a vállunkra rakott, akkor ne szégyelljünk szakmai segítséget kérni!

 

Egy jó pszichológus irányt tud mutatni, hogyan dolgozzuk fel a veszteségeket, fájdalmakat vagy a hétköznapistresszt, és néhány hét vagy hónap után a barátok is szívesebben fogják a társaságunkat keresni, mint amikor mélabúsan kucorogtunk a jelképes sarokban.

Forrás: http://napidoktor.hu/

AJÁNLJUK

D-vitamin - 180000 NE

D-vitamin   -  180000 NE

Eredeti ár: 3990 Ft

Akciós ár: 3190 Ft


Megtakarítás: 20 %

D-vitamin 180 000 NE (180 tabletta)

A D-vitamin zsíroldékony vitamin, amely elengedhetetlenül szükséges csontjaink épségéhez. A szervezetünk napfény hatására állít elő D-vitamint, de a kor előrehaladtával és az évszakok változásával ez nem mindig elegendő. D-vitamin szedésével elkerülhetők a gyermek növekedési rendellenességei (gerincferdülés) és az időskori csontritkulás is.

D-vitamin hiányában előforduló betegségek: hajhullás, csonttörés, benyomható koponyatátongó kutacs, végtagdeformitások, tyúkmell, gerincferdülés, görcsös végtagtartás, gégegörcs, epilepszia.

A napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken.

Összetétel
Összetevő Mennyiség
D3-vitamin 25 mcg
Vörös bioflavonoidok 25 mg
Fekete bors kivonat  5 mg

B-50 vitaminkomplex

B-50 vitaminkomplex

Eredeti ár: 5700 Ft

B-50 Complex – 50-es keverék B-vitaminokból (100 kapszula)

A B-vitamin-komplexnek stresszcsökkentő hatása van. A nem túl nagy adagokban rendszeresen bevitt B-vitaminok jól oldják az idegi feszültséget. A B-vitaminok pozitívan befolyásolják a test energia-háztartását is. Aki nem akar nyugtatószerekhez vagy altatóhoz nyúlni, akinek a sok idegesség miatt lecsökkent az étvágya, annak a legkézenfekvőbb és legegészségesebb megoldás a B-komplex vitamin használata. Az öregedés során segíti a tápanyagok felszívódását. A szervezet nem tudja tárolni ezeket a vízben oldódó tápanyagokat, ezért rendszeres bevitelére szükség lehet.

B-vitamin-csoport hiányában előforduló tünetek:
Étvágytalanság, szájzugrepedés, bőrproblémák, vérszegénység.

Adagolás: felnőtteknek napi 1 kapszula.
Nem tartalmaz mesterséges színezéket, glutént, búzát, tartósítószert, szóját és hozzáadott cukrot, élesztőt.

Összetétel
Név Mennyiség RDA %
Folsav 1 mg 200
B1-vitamin (tiamin-mononitrát) 50 mg 3571
B2-vitamin (riboflavin) 50 mg 3125
Niacinamid 50 mg 278
D-Pantoténsav 50 mg 833
B6-vitamin (piridoxin-hidroklorid) 50 mg 2500
B12-vitamin (cianokobalamin) 75 mcg 375
Biotin 50 mcg 333

Multi-First Multivitamin

Multi-First Multivitamin

Eredeti ár: 7890 Ft

Akciós ár: 7090 Ft


Megtakarítás: 10 %

Multi-First Multivitamin gyógynövényekkel – 42 összetevő (100 kapszula)

CSAK NAPI: 71 FT

A különböző vitaminok számos élettani folyamatban együttesen fejtik ki hatásukat, egy-egy vitamin nagyobb mennyisége más vitaminokból is növeli a szükségletet, tehát nagyon fontos a vitaminok egymáshoz viszonyított aránya. Ugyanez igaz az ásványi anyagokra és nyomelemekre. A megemelt vitaminbevitelhez az optimális arányú ásványianyag-bevitel párosul. A Multi-First olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek bár nem létfontosságúak, de mindenképpen hasznosak az emberi szervezetnek. Ilyenek például a lipotrómok, más néven zsírégetők (kolin, inozit), az emésztőenzimek, vagy akár a lutein, és még számos vitaminszerű anyag. A Health First exkluzív Multi-First terméke kiváló mindennapi fogyasztásra szánt magas hatóanyag-tartalmú multivitamin- és ásványianyag-forrás. Tartalmaz: 42-féle vitamint, ásványi anyagot és fitotápanyagot.

Összetétel

Név

Mennyiség

RDA %

Béta-karotin (A-provitamin)

10,000 NE

7500

E-vitamin (természetes, alfa-tokoferil-acetát)

75 NE

500

C-vitamin (aszkorbinsav)

100 mg

167

Folsav

0.4 mg

200

B1-vitamin (tiamin-mononitrát)

50 mg

3571

B2-vitamin (riboflavin)

50 mg

3125

Niacinamid

50 mg

278

B6-vitamin (piridoxin-hidroklorid)

50 mg

2500

B12-vitamin (cianokobalamin)

75 mcg

375

D3-vitamin

400 NE

80

Biotin

50 mcg

333

Pantoténsav

50 mg

833

LIPOTRÓP FAKTOROK: 

 

 

Kolin-bitartrát

50 mg

 

Inoszitol

50 mg

 

dl-Metionin

50 mg

 

ÁSVÁNYI ANYAGOK:

 

 

Kalcium (HVP kelát, karbonát)

125 mg

16

Jód (kálium-jodid)

0.225 mg

150

Vas (HVP kelát)

18 mg

129

Magnézium (HVP kelát)

100 mg

33

Réz (HVP kelát)

2 mg

143

Mangán (HVP kelát)

5 mg

125

Kálium (klorid, citrát, jodid)

25 mg

1

Króm (HVP kelát)

25 mcg

208

Szelén (HVP kelát)

25 mcg

313

Cink (HVP kelát)

10 mg

67

EMÉSZTÉSI FAKTOROK: 

 

 

Betain-hidroklorid

30 mg

 

Gluténsav-hidroklorid

10 mg

 

HATÓANYAGON KÍVÜLI ÖSSZETEVŐK: 

 

 

Para-aminobenzoesav 

25 mg 

 

Alfalfa, Ontario Ginseng, Ginkgo Biloba, Citrom Bioflavonoidok, Csipkebogyó, Rutin, Heszperidin, Quercetin, Papain, Szőlőmagkivonat, Bromelain, Zöld tea, Lecitin, Cayenne, kolloid állapotú szilícium-dioxid, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát, cellulóz-alapú burok, Carnauba viasz.