Vitaminiránytű

Betegségszegény élet

Zsírsavelőnyök csipetnyi bizonyítékkal – A hírek gyakran túlzó tévhitekhez vezetnek.
Amelyik országban sok omega-3 zsírsavat tartalmaz az étrend, ott kevesebb a szívbeteg, alacsonyabb a depressziósok, sőt még a bűnözők száma is. Későbbi életkorban alakul ki az Alzheimer-kór, a gyermekek jobban teljesítenek az iskolában. Ritkább az időskori vakság, a meddőség, kevesebb a daganatos betegség. Nem kell mást tennünk tehát az egészségünkért, mint bekapni néhány halolajkapszulát? Múlt vasárnap az Európai Szívgyógyász Társaság stockholmi konferenciáján meglepő bejelentést tettek holland orvosok.

Bővebben: forrás - NOL

Hideg és fényhiány

Az őszi és téli fényhiány, hideg, egyoldalú táplálkozás több oldalról is megviseli szervezetünket. A teljesség igénye nélkül néhány példát mutatunk be, hogy milyen módon lehetséges ebben az időszakban is megőrizni egészségünket és vitalitásunkat.
Szervezetünknek folyamatosan igénye van különböző vitaminokra, az őszi és a téli hónapokban azonban különösen fontos a kellő mennyiségű vitamin az „időszerű” betegségekkel szembeni harchoz és immunrendszerünk megerősítéséhez. Ha szervezetünk hosszabb időn keresztül kevés vitaminhoz jut, vagy egyáltalán nem viszünk be vitamint, vitaminhiány lép fel. Ezért roppant fontos, hogy főleg az őszi és a téli hónapokban megfelelő mennyiségű vitamint fogyasszunk. A vitaminhiány tipikus tünetei például a fáradékonyság, levertség, rossz közérzet, kimerültség – ezeket a fényhiány még tovább erősíti –, ingerlékenység, töredezett köröm és haj, csökkent fizikai és szellemi teljesítmény, az ellenálló képesség csökkenése miatti gyakoribb megbetegedések. Míg tavasszal és nyáron elegendő vitamint fogyasztunk a friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, addig ősszel és télen ezek pótlására vitaminokra van szükségünk. Közülük talán a C-vitamin a legfontosabb, ugyanis ez az emberi ellenálló képesség egyik motorja.
A C-vitamin mellett fokozottabb cinkbevitelt lehet javasolni az immunrendszer erősítésre. További lehetőség a különböző növényi eredetű fitoszterolok fogyasztása, amelyek a szervezet koleszterinszintjét is jótékonyan befolyásolják.
A fényhiány az őszi és a téli hónapokban nemcsak a fogyasztott, de a saját szervezetünk által a fény segítségével termelt vitaminok mennyiségét is csökkenti. A téli időszakban mintegy 4-6 órát kellene napon tartózkodnunk, hogy elegendő mennyiségű D-vitamint termeljünk. Ez sokszor a hideg miatt nem lehetséges. A kisgyerekek is ezért kapnak a téli hónapokban jelentős mennyiségű D-vitamint. Azt is sokan hallották már, hogy a megfelelő D-vitamin-szint és a csontokba beépülő kalcium mennyisége között szoros kapcsolat áll fenn. De azt már kevesebben tudják, hogy a D-vitamin (az alapszerkezet nagyon hasonló a fitoszterolokéhoz) a szervezet védekezőképességét jelentősen befolyásolhatja. A D-vitamin tehát egy olyan zsíroldható vitamin, amelynek bevitele elősegítheti az immunrendszer hatékonyabb és gyorsabb reagálását a szervezetünket érő támadásokra. A D-vitamin-hiány elkerülése érdekében felnőtteknek napi 1000 egység az ajánlott bevitel, amely összhangban áll az uniós szabályozással.
A őszi-téli depresszió szintén a fényhiánnyal magyarázható, ez a szezonális depresszió B-vitamin-adagolással szinte teljesen elkerülhető. A B-vitaminok közül az egyik legfontosabb antidepresszáns a folsav, amelynek szedése a terhesség alatt orvosilag is javallott. Kevésbé ismert azonban, hogy a rendszeresen szedett fogamzásgátlók által megzavart hormonháztartás egyik tünete a folsavhiány. Magyarországon a 21–49 éves nők 43%-át jellemzi a krónikus folsavhiány. Sejtjeink újraképződéséhez, az örökítőanyag (DNS) építőköveinek megfelelő arányú szintéziséhez elengedhetetlen az adott sejt megfelelő folsavszintje. Folsavhiány esetén a sejtmutációk kialakulásának növekszik az esélye.
A legteljesebb megoldást a megfelelő hatóanyag tartalmú multivitaminok kínálják, amelyek a teljes vitamin- és ásványianyag-szükségletet le tudják fedni. Az őszi és téli hónapokban az ún. RDA-értékek 3-5-szörösére is szüksége lehet a szervezetnek. A mai modern „egy nap – egy tabletta” multivitamin-formulációk már ki tudják elégíteni ezt az igényt. Egy multivitamin-készítmény kiválasztásakor a legfontosabb szempont a B-vitamin-spektrum mellett az E-vitamin és az esszenciális nyomelemek mennyisége legyen, ezek szerepéről hamarosan bővebb összefoglalót is készítünk.

Hiába szedi a vitamint, ha a konyhában tárolja

A lakás nedves levegőjű helyiségeiben tárolt vitaminok és táplálékkiegészítők rövid idő alatt tönkremehetnek, és akkor hiába szedjük őket: a remélt gyógyhatás nem érvényesül.

A teljes cikk: NOL

A Health First válasza: valamennyi termékünk doboza légmentesen visszazárható felbontás után.

Hol az egészség – gyógyszereinkben vagy táplálékainkban?
Az emberi test egy roppant komplikált molekuláris gépezet. Helyes működésére és belső „rozsdásodásának” megakadályozására szolgálnak a helyes táplálkozás és a táplálékkiegészítők fogyasztása. Eme molekuláris gépezetet meghibásodása esetén gyógyszerekkel próbáljuk visszabillenteni a helyes működésre. Az egészségügy alapvető feladata tehát az egészség megőrzése, ill. a betegség megelőzése és a betegség gyógyításának együttes menedzselése lenne. Az alábbi néhány szállóige tudományos értelmezése segíthet az élet és halál alapvető kérdéseinek megértésében:

  • Jóformán senki sem éri el a lehetségesen maximális életkorát. Ehelyett túl korán halunk meg a legkülönfélébb betegségekben, melyeknek legtöbbje „szabad gyök” okozta kór.
  • Az emberi test 120 évre hitelesített.
  • Fiatalon kellene meghalnunk… de minél később.

 


Zsíroldékony vitaminok Vízoldékony vitaminok Ásványi anyagok Mikro-tápanyagok
A-vitamin B12-vitamin Folsav Bór Kálium Nátrium Béta-karotin
D-vitamin B1-vitamin Inozit Cink Klór Réz Ginzeng
E-vitamin B2-vitamin Niacin Fluor Króm Szelén Glükozamin
K-vitamin B6-vitamin PABA Foszfor Magnézium Vanádium Likopin
  Biotin Pantoténsav Jód Mangán Vas L-karnitin
  C-vitamin P-vitamin Kalcium Molibdén   Lutein
            Taurin