Ételeink Q10 tartalma

A Q10-koenzim segít a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartásában. Szívelégtelenségben igazolódott a CoQ10 hiány jelenléte. Nemrégiben igazolták, hogy a CoQ10 plazmakoncentrációja krónikus szívelégtelenségben a mortalitás független előjelzője, és a CoQ10 hiánya hátrányos a krónikus szívelégtelenség hosszú távú prognózisa szempontjából. A CoQ10 több európai országban gyógyszerként kapható, de ugyanezekben az országokban étrend-kiegészítőként is rendelkezésre áll. Úgy vélik, hogy a keringő LDL oxidációja szerepet játszik az érelmeszesedés patogenezisében, amely a szívmegálláshoz, az ischaemiás stroke-hoz és a krónikus szívbetegséghez vezető alapvető rendellenesség. Az elmúlt évtizedben történt vizsgálatok szerint a humán LDL ubikinol tartalma védelmet nyújt az LDL oxidatív módosulásaival szemben, ezzel csökkentve az atherogén potenciált.

Egyes élelmiszerek CoQ10 szintje:

Marha           Koenzim Q10 mg / kg

Szív

113

Máj

39-50

Izom

26-40

Sertés           

Szív

11,8-128,2

Máj

22,7-54,0

Izom

13,8-45,0

Hal                 

Szardínia

5-64

Makréla Vörös húsú

43-67

Fehér húsú

11-16

Lazac

4-8

Tonhal

5

Olajok           

Szója

54-280

Olíva

4-160

Szőlőmag

64-73

Napraforgó

4-15

Olajos magvak   

Földimogyoró

27

Dió

19

Szezámmag

18-23

Pisztácia

20

Mogyoró

17

Mandula

5-14

Zöldségek     

Petrezselyem

8-26

Brokkoli

6-9

Karfiol

2-7

Spenót

max.10

Szőlő

6-7

Kínai kel

2-5

Gyümölcs     

Avokádó

10

Feketeribizli

3

Eper

1

Narancs

1-2

Grepefruit

1

Alma

1

Forrás: Wikipédia