Az antioxidánsok meghosszabbíthatják az életet?

A válasz igen – de a valódi cél nemcsak az, hogy tovább éljünk, hanem hogy jobb egészségben. Nem szabad csak plusz éveket kívánnunk az életünkhöz, életet is kell kívánnunk a plusz évekhez.

Laboratóriumi kutatások során azt tapasztalták, hogy az antioxidánsok fogyasztó kísérleti állatok tovább éltek – 30 százalékkal hosszabb volt az életük az átlagosnál, és 10 százalékkal a többi állat maximális időtartamánál. Mi több, nem egy alom elaggott állatról van szó. Egészségesebbnek, fiatalabbnak és aktívabbnak látszottak, emellett kevesebb betegségben is szenvedtek. Ezek után felvetődött a kérdés, vajon az emberekre is ugyanilyen hatással vannak az antioxidánsok?

Sajnos nem rendelkezünk olyan placebo-ellenőrzésű klinikai tapasztalattal, amely bizonyíthatná mindezt – és nem is lesz ilyen kísérletben részünk. A költségek ugyanis a csillagos égig rúgnának. Vannak azonban más bizonyítékok, amelyekre támaszkodhatunk.

Ahogy a népesség antioxidáns fogyasztása megnőtt, megállapítottuk, hogy a krónikus rokkantság, a szívbetegségek halálozási rátája és a rák száma csökkent. Ezzel egy időben az átlagos élettartam meg növekedett. Bár ez a bizonyíték közvetett, az emberek millióira gyakorolt pozitív hatás mégiscsak alátámasztja az antioxidáns kiegészítés fontosságát. Ha az antioxidánsok csökkentik annak kockázatát, hogy rák- vagy szívbetegek legyünk egyértelműen növelik életkilátásunkat.

Az eddig leírtakon kívül is még számos kutatást végeztek. Jó néhány évvel ezelőtt részt vettem egy tanulmányban, Linus Pauling és Jim Enstrom professzorral együtt, amelynek során szellemileg ép, idősödő kaliforniai emberek halálozását vizsgáltuk. A megfigyelés azt mutatta, hogy azoknak a halálozási rátája, akik antioxidánsokat szedtek, alacsonyabb volt. A férfiaknál a halálozási esély 22 százalékkal csökkent, a nőknél 46 százalékkal. Később Enstrom és kollégái arról számoltak be, hogy a napi 250 mg feletti C-vitamin-kiegészítés 35 százalékkal csökkentette a férfiaknál a halálozási arányszámot, és hat évvel hosszabbította meg a kísérleti alanyok életét.

Egy nemrég végzett kutatás, amelyről a Journal of the American Geriarics Societyben számoltak be, hogy a száz év körüli vagy afeletti emberek vérében lényegesen magasabb az antioxidánsok szintje, és alacsonyabb a szabd gyököké, összehasonlítva a hetven és kilencvenkilenc év közöttiekkel. Az ilyen emberek relatíve nagy mennyiségben fogyasztanak antioxidánsban gazdag gyümölcsöt és zöldséget. (Forrás: BBC, Free radicals and antioxidants in human body)