Hormonjaink és a vörösbor

     

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb belső elválasztású hormonális rendellenesség, ami a szülőképes nők 5-10%-át érinti, és a normálistól eltérő hormonszintek jellemzik. Kutatók most azt találták, hogy a reszveratrol – a vörös szőlőben és borban lévő természetes összetevő – segíthet a hormonális egyensúly helyreállításában.

 

A policisztás ovárium szindróma befolyásolja a nők petefészkének működését. Három jellemző tulajdonsága a rendszertelen havi vérzés, a túl sok androgén és a sok ciszta a petefészekben, amelyek folyadékkal teli zsákocskát képeznek.

Csak a vörös

A reszveratrol számos növényben jelenlévő antioxidáns, a fitoalexinnek nevezett polifenolok egy fajtája. A fitoalexin a növény betegségekkel szembeni védekezésének részeként előállított anyag. A növény szövetei termelik válaszként a támadó gombák, a stressz, sérülés, fertőzés vagy ultraibolya sugárzás ellen, és gyulladásgátló tulajdonságai vannak. Vörösbor, szőlő, málna, mogyoró és sok más növény tartalmaz sok reszveratrolt.

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolismban megjelent tanulmány az első klinikai vizsgálatról számol be, amely kimutatta, hogy a reszveratrol jelentősen csökkenti a PCOS betegek tesztoszteronszintjét, továbbá az ún. dehidroepiandroszteron szulfát (DHEAS) szintjét is, ami olyan hormon, amelyet a szervezet tesztoszteronná képes átalakítani. Így ez a táplálékkiegészítő segíthet a PCOS egyik fő jellemzőjének, a hormonális egyensúly hiányának mérséklésében - mondja az egyik társszerző, dr. Antoni J. Duleba,a University of California-San Diego munkatársa.

A cukorbetegség kockázati tényezői is javultak reszveratrol pótlás hatására. A résztvevők a tanulmány elején és végén cukortolerancia teszten estek át a cukorbetegség kockázati tényezői mérésére. A PCOS-ban szenvedő nők jelentős része rezisztens a szervezetében lévő inzulinra, ennek ellensúlyozására több inzulint termelnek.

A reszveratrol pótlást kapó csoport tagjainál a tesztoszteronszint 23,1%-kal csökkent, míg a placebót kapó csoport tagjainál ezzel ellentétben 2,9%-kal nőtt. A DHEAS 22,2%-kal csökkent a reszveratrol csoportban, míg a placebo csoportban 10,5%-kal nőtt.

A kutatók azt találták, hogy a reszveratrol nemcsak az androgén hormonokat csökkentette, de javította a cukorbetegség kockázati tényezőit is. A reszveratrolt kapó nők között az éhhomi inzulinszint a 3 hónapos vizsgálat során 31,8%-kal csökkent. Emellett a tanulmány során a reszveratrol csoport tagjai jobban reagáltak az inzulin hormonra.

Az eredmények azt jelzik, hogy a reszveratrol javítja a szervezet inzulin felhasználási képességét és csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A pótlás a PCOS beteg nőknél gyakori anyagcsere problémák kockázatát is mérsékelheti.

(Angolból fordította: Korom Lajos) Forrás: Natursziget: https://www.natursziget.com/

Tudta hogy rezveratrolt is tartalmaz: