L-karnitin
Az L-karnitin (4-N-trimetil-hidroxi-vajsav) egy aminosavszármazék, az emberi szervezet által is elállított, természetes anyag. Az L-karnitint több mint 100 éve fedezték fel, ekkor izolálták elször izomból és igazolták az izomsejtek mködésére gyakorolt hatását. Azóta számos egyéb élettanilag igen fontos hatását mutatták ki a kutatók, így pl. az idegrendszer és a szívizom megfelel mködésének fenntartásában játszott nélkülözhetetlen szerepét. Legfbb szerepét a zsírsavak elégetésében és a sejtek membránjának védelmében igazolták. Tudományos megfontolások alapján ezért táplálék-kiegészítként immár több évtizede alkalmazzák szerte a világon. Fogyasztása veszélytelen, nagy mennyiség bevitelénél sem mutattak ki mérgez hatást, hiszen a felesleg kiürül a szervezetünkbl.
Az L-karnitin fleg hús- és tejtermékekben fordul el. A napi szükséglet 250-400 mg, ennek töredékét képes az emberi szervezet szintézissel elállítani, ezért fontos hogy a többit táplálékkal vagy táplálék-kiegészítkkel pótoljuk.
- Fokozza az izmok ernlétét és hatékony az izomláz csökkentésében
- Csökkenti a testzsír mennyiségét
- Hozzájárul az egészséges szívmködéshez, fokozza a szívizom ernlétét
- Termékenység fokozó hatása van férfiakban
- Csecsemk és kisgyermekek szervezetében korlátozott mérték a karnitin termelése, ezért különösen a terhes és szoptató anyák L-karnitin igénye jelentsen megn
- Mivel az L-karnitint elssorban a hús- és tejtermékek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, a vegetáriánus táplálkozás a szervezet L-karnitin szintjének csökkenéséhez vezethet.
- Az immunrendszer legyengülésével, a krónikus kimerültséggel ill. az ids korral együtt jár a szervezet alacsonyabb L-karnitin szintje.
- Késlelteti a sejtek öregedési folyamatát
A zsírsavak oxidációja a mitokondriumokban (a sejtek energiaközponjaiban) az energiatermelés egyik legfontosabb forrása a szervezetben. Az L-karnitin segít a zsírok energiává alakításában, hiszen a mitokondirum membránjában elhelyezkedve, a zsírok mitokondirumba szállításának legfontosabb eleme. Ezért az elraktározott zsírokból a szervezet több energiához jut, ennek következtében javul az állóképesség, késbb jelentkezik a fáradtság. Az L-karnitin ezen kívül kapcsolatba lép szervezetünk sejtjeinek membránjával, védi az oxidatív stressz ellen és számos létfontosságú fehérje membránba épülésben vesz részt. Sokrét élettani szerepe miatt az L-karnitin jótékony hatásait emberben több száz különböz klinikai vizsgálatban tanulmányozták, köztük száznál is több dupla-vak, randomizált, kontrollált vizsgálatban. A klinikai vizsgálatok bizonyítják az L-karnitin jótékony hatását számos kóros állapotban és az egészség fenntartásában, mint pl.:
- cukorbetegség esetén fellép perifériás idegrendszeri zavarokat csökkenti,
- öregkori demenciában jótékony hatású,
- férfiak fertilitási zavaraiban jótékony hatású,
- növeli a sportolók teljesítményét,
- pajzsmirigy túlmködés esetén jótékony hatású,
- növeli a szív funkcióját iszkémiás szívbetegségekben, fokozza a terhelhetséget,
- csökkenti a perifériás érbetegség tüneteit,
- krónikusan hemodializált vesebetegek életminségét javítja.
Health First Europe