Omega-3 és a magasvérnyomás

csAz omega-3 olajok tényleg segíthetnek a szívroham és a szélütés megelőzésében?
Igen, mégpedig több módon is. Először is az omega-3 olajok megakadályozzák a fölösleges vérrögök képződését azáltal, hogy az AS ome-ga-6 zsírsavból létrejövő thromboxan nevű eicosanoid szintjét szabályozzák. A normális szintű tromboxan által kiváltott vérrögképződésre szükségünk van ahhoz, hogy egy-egy sérülés alkalmával ne vérezzünk el, a túl sok tromboxan által okozott rendellenes vérrögképződés azonban veszélyes. A felesleges vérrögök akadályozhatják a keringést, csökkenthetik egy-egy testrész vérellátását.
Ha egy rög (trombus) nem hagyja, hogy a szívbe vagy az agyba elég vér jusson, szívroham, vagy szélütés léphet fel. Dr. Edward N. Siguel szerint az EPA nevű omega-3 olaj szintjének növekedése a vérben az aszpirinhez hasonlóan megakadályozhatja a vérrögök képződését, és így megelőzheti a szívbetegséget, ráadásul mindenféle mellékhatás nélkül.
Az omega-3 olajoknak megvan az a különleges képessége is, hogy egy vérben található zsír, a triglicerin magas szintjét csökkenti. Egy omega-3-kutató, William Harris Ph.D., a Kansas Cityben lévő University of Missouri orvosprofesszora szerint a megemelkedett triglicerinszint a szívbetegségek egyik fontos rizikófaktora. *
Az omega-3 és az omega-6 olajok együttesen alkotják azokat a speciális lipideket vagy zsírokat, amelyek a testünk minden egyes sejtjét felépítő membránokat alkotják. Ezek a membránok olyanok, mint a ház falai. Amellett tehát, hogy eicosanoidokat termelnek, az omega-3 és omega-6 olajok annak szabályozásában is részt vesznek, hogy mi kerül be a sejtjeinkbe és mi kerül ki belőlük, azaz tulajdonképpen kapuként is működnek. Az omega-3 olajok növelik a vörösvértest membránjának rugalmasságát, ennek eredményeként a vörösvértestek könnyebben jutnak át a hajszálerek kanyarjain. Egyszóval a vér folyékonyabbá válik, ami nemcsak az egész test vérkeringését javítja, beleértve az agyat is, hanem a szív dolgát is megkönnyíti.
Az omega-3 olajok közvetlenül hatnak a szívre és az erekre?
A magas vérnyomás szélütéshez és szívrohamhoz egyaránt vezethet. Ennek egyik oka lehet, hogy túl magas az egyik omega-6 eicosanoid, a thromboxan szintje. A thromboxan az erek egyik hatékony osszehúzója. Az omega-3 olajok segítenek a magas vérnyomás normalizálásában azáltal, hogy - mint azt már sejteni lehet - megakadályozzák a thromboxan túltermelődését, és így elősegítik az erek megnyúlását és elernyedését.
A New England Journal of Medicine nemrégen arról számolt be, hogy a szélütéssel és szívrohammal összefüggésbe hozott, megkeményedett és beszűkült artériákat (az ateroszklerózist) az erek falainak krónikus gyulladása is okozhatja. Ez a gyulladás olyan pirossággal és duzzadással kezdődik, mint amikor az ujjunkon egy vágás elfertőződik, a szakértők szerint azonban az erek túl aktív immunsejtjei ezt a gyulladást fenntartják, és így egy eredetileg védekezési mechanizmus rombolásba fordul. Még az is felmerült, hogy az ilyen gyulladás az ateroszklerózis jóval alapvetőbb oka, mint a koleszterin vagy a magas vérnyomás.
Az omega-3 olajok még azelőtt semlegesítik az omega-6 olajokat, hogy azok az artériák gyulladásához vezető láncreakciót indíthatnának, s így ezáltal is fontos szerepet játszanak a szívbetegségek megelőzésében. Az omega-3 olajok a szívritmus szabályozásában is segítenek.
A szívrohamok nem mindig halálosak, könnyen halállal végződhetnek azonban, ha a szív vad, szabálytalan, aritmikus rezgéssel - fibrillációval - válaszol rájuk, ami megakadályozhatja, hogy a vér eljusson egy-két létfontosságú szervbe, mint például az agyba. A halolajból származó omega-3 olajok segítik megelőzni az aritmia (szívritmuszavar) kialakulását. A túl gyors szívdobogást is lelassítják azáltal, hogy csökkentik a szívizmok sejtjeinek elektromos izgathatóságát.
Segíthetnek az omega-3 olajok olyan embereken is, akiknek már van valamilyen érrendszeri betegségük?
Az omega-3 olajok a már előrehaladott szívkoszorúérbetegségben szenvedő embereken is segíthetnek. A bizonyítékot két híres kísérlet szolgáltatja; az egyik az Angliában végzett DART-próba, a másik a franciaországi Lyon-diétával végzett szívkutatás. Mindkét nagy kutatás szívroham után felépült embereket állított be két különböző étrendre. Az emberek fele a szívspecialisták és az Amerikai Szívbetegek Társasága által ajánlott, ún „okos" diétát követte, mely omega-6 olajokban: gazdag és omega-3 olajokban szegény volt. Az emberek másik fele omega-3 olajokban gazdag étrendet fogyasztott.
Sokkal több beteg maradt életben az omega-3 csoportban - olyannyira, hogy két év után a francia felmérés etikai okok miatt hirtelen véget ért, hiszen az új diéta annyival jobbnak bizonyult.
Dr. Donald O. Rudin nem hivatalos felmérésében két beteg, akik angina pectorisban (a mellkasban jelentkező fájdalom, melyet a szív elégtelensége okozza) „minden fájdalom teljes megszűnéséről számoltak be néhány hónappal azután, hogy lenmagolajkúrát kezdtek" - írja Dr. Rudin. Egyik önként jelentkezője keringési problémái miatt még arra is képtelen volt, hogy rövid távokat gyalog megtegyen anélkül, hogy kínzó fájdalmat ne erezzen. A lenmagolaj néhány hónapon belül itt is a fájdalom megszűnését eredményezte. „Egy másik keringési betegség, az ún. Ray-naud-betegség - mely a kéz és a láb ereinek rendellenes összehúzódása révén jeges végtagokat eredményez - két beteg esetében is javarészt megszűnt" - írja Rudin.
Forrás: Clara Felix: Fókuszban az omega-3 olaj Alexandra Kiadó 1998
A MÁSODIK OMEGA FIRST FÉLÁRON:
A kedvezmény az Omega First (60x) termékre vonatkozik és a rendelés leadása után szállításkor lesz levonva.
Health First Europe