Omega-3 és a magasvérnyomás

csAz omega-3 olajok tényleg segíthetnek a szívroham és a szélütés megelőzésében?

Igen, mégpedig több módon is. Először is az omega-3 olajok megakadályozzák a fölösleges vérrögök képződését azáltal, hogy az AS ome-ga-6 zsírsavból létrejövő thromboxan nevű eicosanoid szintjét szabályozzák. A normális szin­tű tromboxan által kiváltott vérrögképződésre szükségünk van ahhoz, hogy egy-egy sérülés al­kalmával ne vérezzünk el, a túl sok tromboxan ál­tal okozott rendellenes vérrögképződés azonban veszélyes. A felesleges vérrögök akadályozhatják a keringést, csökkenthetik egy-egy testrész vérel­látását.

Ha egy rög (trombus) nem hagyja, hogy a szívbe vagy az agyba elég vér jusson, szívroham, vagy szélütés léphet fel. Dr. Edward N. Siguel szerint az EPA nevű omega-3 olaj szintjének nö­vekedése a vérben az aszpirinhez hasonlóan megakadályozhatja a vérrögök képződését, és így megelőzheti a szívbetegséget, ráadásul minden­féle mellékhatás nélkül.

Az omega-3 olajoknak megvan az a különle­ges képessége is, hogy egy vérben található zsír, a triglicerin magas szintjét csökkenti. Egy omega-3-kutató, William Harris Ph.D., a Kansas Ci­tyben lévő University of Missouri orvosprofesszo­ra szerint a megemelkedett triglicerinszint a szív­betegségek egyik fontos rizikófaktora. *

Az omega-3 és az omega-6 olajok együttesen alkotják azokat a speciális lipideket vagy zsírokat, amelyek a testünk minden egyes sejtjét felépítő membránokat alkotják. Ezek a membránok olya­nok, mint a ház falai. Amellett tehát, hogy eicosanoidokat termelnek, az omega-3 és ome­ga-6 olajok annak szabályozásában is részt vesz­nek, hogy mi kerül be a sejtjeinkbe és mi kerül ki belőlük, azaz tulajdonképpen kapuként is mű­ködnek. Az omega-3 olajok növelik a vörösvér­test membránjának rugalmasságát, ennek ered­ményeként a vörösvértestek könnyebben jutnak át a hajszálerek kanyarjain. Egyszóval a vér folyékonyabbá válik, ami nemcsak az egész test vérkeringését javítja, beleértve az agyat is, hanem a szív dolgát is megkönnyíti.

 

Az omega-3 olajok közvetlenül hatnak a szívre és az erekre?

A magas vérnyomás szélütéshez és szívro­hamhoz egyaránt vezethet. Ennek egyik oka le­het, hogy túl magas az egyik omega-6 eicosanoid, a thromboxan szintje. A thromboxan az erek egyik hatékony osszehúzója. Az omega-3 olajok segítenek a magas vérnyomás normalizálásában azáltal, hogy - mint azt már sejteni lehet - meg­akadályozzák a thromboxan túltermelődését, és így elősegítik az erek megnyúlását és elernyedé­sét.

A New England Journal of Medicine nemré­gen arról számolt be, hogy a szélütéssel és szívro­hammal összefüggésbe hozott, megkeményedett és beszűkült artériákat (az ateroszklerózist) az erek falainak krónikus gyulladása is okozhatja. Ez a gyulladás olyan pirossággal és duzzadással kezdődik, mint amikor az ujjunkon egy vágás el­fertőződik, a szakértők szerint azonban az erek túl aktív immunsejtjei ezt a gyulladást fenntart­ják, és így egy eredetileg védekezési mechaniz­mus rombolásba fordul. Még az is felmerült, hogy az ilyen gyulladás az ateroszklerózis jóval alapvetőbb oka, mint a koleszterin vagy a magas vérnyomás.

Az omega-3 olajok még azelőtt semlegesítik az omega-6 olajokat, hogy azok az arté­riák gyulladásához vezető láncreakciót indíthat­nának, s így ezáltal is fontos szerepet játszanak a szívbetegségek megelőzésében. Az omega-3 olajok a szívritmus szabályozá­sában is segítenek.

A szívrohamok nem mindig halálosak, könnyen halállal végződhetnek azon­ban, ha a szív vad, szabálytalan, aritmikus rezgés­sel - fibrillációval - válaszol rájuk, ami megaka­dályozhatja, hogy a vér eljusson egy-két létfontos­ságú szervbe, mint például az agyba. A halolajból származó omega-3 olajok segítik megelőzni az aritmia (szívritmuszavar) kialakulását. A túl gyors szívdobogást is lelassítják azáltal, hogy csökkentik a szívizmok sejtjeinek elektromos izgathatóságát.

 

Segíthetnek az omega-3 olajok olyan embereken is, akiknek már van valamilyen érrendszeri betegségük?

Az ome­ga-3 olajok a már előrehaladott szívkoszorúér­betegségben szenvedő embereken is segíthetnek. A bizonyítékot két híres kísérlet szolgáltatja; az egyik az Angliában végzett DART-próba, a má­sik a franciaországi Lyon-diétával végzett szívku­tatás. Mindkét nagy kutatás szívroham után fel­épült embereket állított be két különböző étrend­re. Az emberek fele a szívspecialisták és az Ame­rikai Szívbetegek Társasága által ajánlott, ún „okos" diétát követte, mely omega-6 olajokban: gazdag és omega-3 olajokban szegény volt. Az emberek másik fele omega-3 olajokban gazdag étrendet fogyasztott.

Sokkal több beteg maradt életben az omega-3 csoportban - olyannyira, hogy két év után a francia felmérés etikai okok miatt hirtelen véget ért, hiszen az új diéta annyi­val jobbnak bizonyult.

Dr. Donald O. Rudin nem hivatalos felméré­sében két beteg, akik angina pectorisban (a mell­kasban jelentkező fájdalom, melyet a szív elégtelensége okozza) „minden fájdalom teljes megszűnéséről számol­tak be néhány hónappal azután, hogy lenmagolaj­kúrát kezdtek" - írja Dr. Rudin. Egyik önként jelentkezője keringési problémái miatt még arra is képtelen volt, hogy rövid távokat gyalog meg­tegyen anélkül, hogy kínzó fájdalmat ne erezzen. A lenmagolaj néhány hónapon belül itt is a fáj­dalom megszűnését eredményezte. „Egy másik keringési betegség, az ún. Ray-naud-betegség - mely a kéz és a láb ereinek rendellenes összehúzódása révén jeges végtago­kat eredményez - két beteg esetében is javarészt megszűnt" - írja Rudin.

Forrás: Clara Felix: Fókuszban az omega-3 olaj Alexandra Kiadó 1998

A MÁSODIK OMEGA FIRST FÉLÁRON:

A kedvezmény az Omega First (60x) termékre vonatkozik és a rendelés leadása után szállításkor lesz levonva.