Omega-3 termékeinkről.

 Amit tudni érdemes az Omega-3 készítményeinkről:

 A többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása sokféle módon segítheti szervezetünk egészségének, vitalitásának a megőrzését. Vegyük sorra ezeket a tulajdonságokat!

 - Káros szabadgyököket tudnak semlegesíteni, így antioxidánsként is tekinthetünk rájuk. Különösen fontos, hogy ezt a hatást az vér-agy gáton átjutva közvetlenül az agyunkat védve tudják kifejteni. Szabadgyök-fogóként a két legfontosabb többszörösen telítetlen zsírsav az EPA és DHA.

 - A telítetlen zsírsavak jelentősen növelik a membránok és ezen keresztül az érfalak rugalmasságát. A vér zsírsavszintjét jótékonyan befolyásolva az érrendszer normál állapotának fenntartásában kiemelkedő a szerepük. Talán a legfontosabb a koleszterinszintre gyakorolt hatásuk, ehhez viszont legalább napi 1000 mg omega-3 zsírsav bevitele szükséges.

 - Nem mindegy, hogy egy étrend kiegészítő milyen arányban tartalmazza ezeket az olajokat. Az optimális kalória bevitelt az olajok legalább 60%-os omega-3 zsírsavtartalma biztosíthatja. Ez azt jelenti, hogy naponta akár több grammnyi halolajat is fogyaszthatunk, de ezt csak megfelelő tisztaságú és természetes forrású alapanyag nyújthatja.

 - A fogyasztók eligazodását segítendő létrehoztak egy általános minősítési rendszert, az ún. nemzetközi halolaj minősítést (International Fish Oil Standard). A rendszer 5 alapvető kritérium alapján vizsgálja meg a halolajokat, és a minősítés eredményét folyamatosan közzéteszik az interneten. Egy-egy kritériumnak történő megfelelés egy-egy csillagot jelent:

 
1. csillag – A termék minden CRN/WHO kategóriában megfelel
2. csillag – A termék legalább 60%-os EPA és DHA koncentrációt mutat
3. csillag – A termékben az oxidáció foka alacsonyabb, mint a CRN tesztek 75%-a
4. csillag – A termék kevesebb mint 50%-át tartalmazza a CRN PCB  szintjének 
5. csillag – A termék dioxin és furán szintje a WHO határértékeinek kevesebb mint 50%-a

Sokan a halolajok íze és szaga miatt kerülik a telítetlen zsírsavak fogyasztását. Manapság sok természetes lehetőség áll rendelkezésre a halíz vagy halszag maszkírozására, ezek közül az egyik legjobb, ha illóolajat, például citromolajat adagolnak a halolaj mellé. A kellemes illatú természetes anyagok nemcsak illatosítanak, hanem tartósítanak is, védik az olajokat az oxidációtól.