P-vitamin

A rutin a bioflavonoidok közé tartozó anyag. A P vitamin a C vitamin kísérője, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. A P-vitamin segíti a C vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket.
Mihez szükséges?
  • Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként
  • Öregedési folyamatok gátlásához
  • Csökkenti a hajszálerek törékenységét

Mennyi szükséges belőle?

A P-vitamin pontos szükséglete nem ismert.

Miben található meg?

Legbővebben a citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák - elsősorban a gyümölcs húsa gazdag ebben a vitaminban.

A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
Emberben kifejezetten P-vitamin hiánybetegség nem ismert, de feltételezhető, hogy hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet, éppen ezért tüneteik átfedhetik egymást.

Túladagolás
A P-vitamin túladagolása és káros hatásai emberi szervezetben nem ismertek.