Ételeink Q10 tartalma

A Q10-koenzim segít a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartásában. Szívelégtelenségben igazolódott a CoQ10 hiány jelenléte. Nemrégiben igazolták, hogy a CoQ10 plazmakoncentrációja krónikus szívelégtelenségben a mortalitás független előjelzője, és a CoQ10 hiánya hátrányos a krónikus szívelégtelenség hosszú távú prognózisa szempontjából. A CoQ10 több európai országban gyógyszerként kapható, de ugyanezekben az országokban étrend-kiegészítőként is rendelkezésre áll. Úgy vélik, hogy a keringő LDL oxidációja szerepet játszik az érelmeszesedés patogenezisében, amely a szívmegálláshoz, az ischaemiás stroke-hoz és a krónikus szívbetegséghez vezető alapvető rendellenesség. Az elmúlt évtizedben történt vizsgálatok szerint a humán LDL ubikinol tartalma védelmet nyújt az LDL oxidatív módosulásaival szemben, ezzel csökkentve az atherogén potenciált.
Egyes élelmiszerek CoQ10 szintje:
Marha Koenzim Q10 mg / kg
|
Szív |
113 |
|
Máj |
39-50 |
|
Izom |
26-40 |
Sertés
|
Szív |
11,8-128,2 |
|
Máj |
22,7-54,0 |
|
Izom |
13,8-45,0 |
Hal
|
Szardínia |
5-64 |
|
Makréla Vörös húsú |
43-67 |
|
Fehér húsú |
11-16 |
|
Lazac |
4-8 |
|
Tonhal |
5 |
Olajok
|
Szója |
54-280 |
|
Olíva |
4-160 |
|
Szőlőmag |
64-73 |
|
Napraforgó |
4-15 |
Olajos magvak
|
Földimogyoró |
27 |
|
Dió |
19 |
|
Szezámmag |
18-23 |
|
Pisztácia |
20 |
|
Mogyoró |
17 |
|
Mandula |
5-14 |
Zöldségek
|
Petrezselyem |
8-26 |
|
Brokkoli |
6-9 |
|
Karfiol |
2-7 |
|
Spenót |
max.10 |
|
Szőlő |
6-7 |
|
Kínai kel |
2-5 |
Gyümölcs
|
Avokádó |
10 |
|
Feketeribizli |
3 |
|
Eper |
1 |
|
Narancs |
1-2 |
|
Grepefruit |
1 |
|
Alma |
1 |
Forrás: Wikipédia
Health First Europe